Darhanban járt az Ősz

2010.09.21. 05:06

Darhanba tegnap beszökött az Ősz. És nem szépen, lassan, időt hagyva a felkészülésre, hanem egészen hirtelen, egyik napról a másikra. Hétvégén még félmeztelen kisgyerekek ugrándoztak a locsoló felett, és élvezték a napsütést, a 30 fokot, tegnap pedig előkerült a nagykabát.

Valószínűleg ez az egész városban engem érintett a legmélyebben, ugyanis még tegnap is volt olyan asszony, aki pólóban sétált velem szemben. Amúgy is látványosság vagyok a "fehér" bőrömmel és magasságommal, de ha ezt még télikabáttal tetézem, garantált a mosoly az emberek arcán. Kis vigaszt az nyújtott nekem, hogy este kilenckor, az amerikai Peace Corps gyűlésről hazafelé bandukolván mongol barátomnak, Odbayarnak erősen vacogott a foga. Ekkor én mosolyogtam egy kicsit a nagykabátom alól.

Az eddig megszokott pasztell színek tovább fakulnak, az iskolát új Darhannal összekötő fasor fái már sárgulnak, bár az állandó, egyenletesen nagy erővel fújó szél ellenére még nem kezdték el leveleiket hullatni.

sárguló fasor, háttérben pedig a kollégium fehér épülete késő délutáni napfényben úszva

Ha ezt a képet kicsit más szögből készítjük el talán az is világossá válik, hogy a kollégium előtt elterülő mezőn legelésző sovány teheneknek miként sikerül megőrizniük jókedvüket a közelgő hideg és az egyre kevesebb zöld fű ellenére.

száradó vadkender szegélyezi a poros utat

Bizony, a mező nagy részén igen jól megél a vadkender.

A hirtelen jött ősz hatására kicsit utánajártam, hogy mire is számíthatok az elkövetkezendő hónapokban. A következő statisztikát 17 év során összegyűjtött adatok alapján állították össze, így amikor a helyiek azt mondják, hogy népi megfigyelések alapján az idei tél a szokásosnál hidegebb lesz, érdemes a "hideg" szót komolyan gondolni.

1984 és 2000 között mért adatok alapján

Elgondolkodtató például, hogy a novemberben mért maximum hőmérsékletek átlaga -3 foknál alacsonyabb. Két, a hőérzetet nagyban befolyásoló tényező tovább súlyosbítja a helyzetet. Mivel nagyon kevés a csapadék, a páratartalom egészen alacsony, így még hidegebbnek érezzük a hideget. (Egy példa: 60 százalékos páratartalom mellett a 20 Celsius fokra fűtött lakás ugyanolyan meleget ad, mint 40 százalékos páratartalom esetén a 22 Celsius fokos.) A másik tényező a szél. Darhanban igen erős, állandó északi, északkeleti szél fúj.

Hogy mégis pozitív dologgal zárjam a bejegyzést, álljon itt egy fénykép Darhan egyetlen klasszikus értelemben vett szép épületéről, a mormonok templomáról.

Érdekesség, hogy a mormon templomokban, és azok tornyán sincs kereszt, ugyanis a mormonok nem fogadják el, hogy Jézus azért halt meg a kereszten, hogy lemossa az emberek bűneit. Szerintük minden embernek meg kell dolgoznia azért, hogy a mennybe jusson. Nekünk katolikusoknak ezért jóval könnyebb dolgunk van.

A bejegyzés trackback címe:

https://mongolia.blog.hu/api/trackback/id/tr122311667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Admi 2010.09.21. 10:05:45

Kedves Miklós! Folyamatosan nagy örömmel követem nyomon Dzsingisz káni mértékkel is komoly kalandozásodat Mongóliában! Nagyon tetszett, ahogy az érzelmes tájleírás alaposan tudományos, meteorológiai vizsgálatba csapott át! Továbbra is várjuk beszámolóidat!
süti beállítások módosítása