Életed!

2010.10.20. 08:02

Bizonyos dolgokat az ember megszállottan szerethet, túlzottan az élete részévé válhatnak. Ilyenkor használjuk a címben szereplő kifejezést.

Példának okáért nekem sok egyéb mellett életem a Pick Szeged, az Újpest, a hőbörgés. Megfordítva életem a Veszprém és a Fradi utálata. Van olyan barátom, akinek teljesen érthetetlen módon élete a Barcelona, vagy a Juventus. Sőt, ismerek olyan perverz embert akinek élete a Bayern.

De ez természetesen teljesen irreleváns a blog tematikájának szempontjából. Nézzük mi jellemzi a mongolokat, mit vághatnánk mókás kedvünkben egy arra tévedt szerencsétlen mongol átlagember fejéhez!

 

-Életed a csoportkép!

Megmagyarázhatatlan okokból a mongol ember megszállottan vágyik arra, hogy barátaival, kollégáival közös képen örökítsék meg, lehetőleg ülő pozícióban, a kezeket szigorúan ölbe helyezve. Na jó, egy ember állva pózolhat a háttérben, kezét az ülő vállára helyezve. Hogy hol láthattunk ilyen képeket? Igen, pontosan: a nagyszülők konyhaszekrényének üveges polcán. Habár ide is elért a digitális technika, azaz számolatlanul készíthetnék a képeket, ők mégis ragaszkodnak a gondosan megkomponált pozícióhoz legyen szó baráti ünneplésről, szakmai konferenciáról vagy csupán egy szimpla kedd délutánról.

-Életed a kerítés!

Mongólia a világ legritkábban lakott országa, Magyarországnál több, mint tizenhatszor nagyobb területen kevesebb, mint harmad annyian laknak, azaz hely van bőven, mégis lécekből tákolt kerítést készítenek a legkisebb jurta köré is.

-Életed a sufnituning!

Nem látni autót, melyen ne módosítottak volna valamit házilag. A leggyakoribb elemek a következők: fényes tanksapka matrica, vasalódeszka méretű spoiler, ablak sötétítés, szélvédő matrica, kipufogó csonk csere. Ezek szinte minden autón megtalálhatók, de jó esély van a következők jelenlétére is: szélterelő műanyag az első ablakok fölött, óriási antenna, rali matricák, neon díszfények és az otthon, a Tescoban kapható dísztárcsákhoz hasonló, csak még azoknál is rosszabb minőségű műanyag elemek.

-Életed Dzsingisz Kán!

Erről már volt szó korábban is, a nevesebb intézmények, utcák, éttermek mind a nagy vezér nevét viselik, a mai napig büszkén gondolnak nemes lelkére, éles eszére és nagy tetteire, ezen gondolataikat pedig szóvá is teszik.

-Életed a ruszkik szeretete, a kínaiak gyűlölete!

Velünk ellentétben, a mongolok történelmi okokból pozitív érzéseket táplálnak Oroszország iránt, ellenben mélységesen megvetik a kínaiakat. Mivel e két ország határolja Mongóliát, egyéb konfliktusuk nem igen akad.

-Életed a beszéd!

A csoportkép mellett minden közösségi esemény elmaradhatatlan velejárója a beszéd. Ha csak egy ember emelkedne szónoklatra, nem beszélnék különlegességről, de majd minden mongol hirtelen késztetést érez tószt mondására, ha meglát egy mikrofont. Szorosan ide kapcsolódik a következő elem.

-Életed a vodka!

Minden egyes beszédet vodkával öblítenek le, de ugyanezt teszik sportesemények végén, kirándulásokon és tanári megbeszéléseken is. Addig nem nyugszanak, míg a kijelölt mennyiség el nem fogy, létszámtól függetlenül egy üveg vodka esetében ez nem sokszor haladja meg a nyolc percet.

Egyelőre ezek azok a jellemző tulajdonságok, szokások, melyeket sikerült megfigyelnem, de folytatom gyűjtésem, és amennyiben egyéb érdekességet veszek észre, folytatom a felsorolást. A cím már megvan: Még drágább az ÉLETED!

p.s.: Ki ismert magára?

A bejegyzés trackback címe:

https://mongolia.blog.hu/api/trackback/id/tr972385267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tenegri 2010.10.26. 01:41:52

Az oroszok szeretete azért erősen változó tud lenni Mongóliában: vannak körülmények, mikor simán előkerül a bicska, ha orosznak néznek, máskor meg nosztalgikus kedvesség a reakció :) Mondjuk Darhan ebből a szempontból biztos speciálisabb eset az előélete miatt, de a Szovjetunió mindenesetre sötét emlékeket hagyott hátra. Összességében azért mindig jobb nem orosznak lenni, mint orosznak, s ezt a dolgot jó minél előbb tisztázni is a helyiekkel a félreértések elkerülése végett (nem is olyan régen vidéken sok helyen alapból orosznak nézték a fehér embert). Az viszont igaz, hogy a kínainál rosszabb nemigen van a szemükben.

Egyébként pedig tetszik a blogod, s irigyellek, már elég régen jártam Mongóliában :)

ildottore 2010.10.26. 05:47:45

@tenegri : itt Darhanban kifejezetten szeretik az oroszokat, biztosan a határ közelsége miatt, de elhiszem hogy máshol nem felejtenek olyan könnyen. Egyébként a magyarokat még inkább kedvelik, ha megtudják honnan jöttem, mindig van egy-két kedves szavuk, pozitív megjegyzésük, gondolom ezt te is tapasztaltad.
Köszi a dícséretet, te mikor jártál itt?

tenegri 2010.10.26. 11:21:23

@ildottore: Utoljára még vmikor az évtized elején voltam, korábban meg a 90-es években. Darhanban pont nem (csak átutazóban), inkább Ulánbátorban, meg vidéken (Hövszgöl, Arhangaj, Övörhangaj, Dzavhan, Uvsz, Hovd, ilyesmi). Szép hely :) Ha tudsz, látogass ki valami igazi vidéki helyre, megéri :)

ildottore 2010.10.27. 04:48:48

Köszi a jó tanácsot, az Amarbayasgalan apátság tényleg nagyon szép volt, ha minden igaz a hétvégén a Góbi keleti részére kirándulunk. Gondolom már itt is nagy a változás a kilencvenes évekhez képest...
süti beállítások módosítása