Első hajvágás

2010.10.13. 07:26

Számos vallás különleges jelentést tulajdonít az első hajvágásnak, mérföldkőnek tekintik. Míg Magyarországon nem különösebben ismert a szokás, a tizennyolcadik századi Lengyelországban a fiúk haját 7 éves korukig az anyjuk vágta, 7-től 10 éves koruktól kerültek apjukhoz, a felnőtté válás részeként.

Mongóliában a holdnaptár jelöli ki a megfelelő napot vendégek fogadására, esküvők rendezésére, a szegények megsegítésére és hajvágó ceremóniák rendezésére. Ezeket a napokat jó napoknak hívják, általában hétvégékre esnek. Bár a lakosság negyven százaléka nem tartozik semmilyen vallási felekezethez sem, ők is igyekeznek tartani magukat e tibeti szokáshoz.

Így lettem én hivatalos egy napon két helyre, hagyományos mongol reggelire és hajvágási ceremóniára.

A fiúk haját két, a lányokét három évesen vágják le először. Az ünnepség már reggel elkezdődik, először a szülők kollégái, ismerősei teszik tiszteletüket, később a család és a barátok. Engem az a megtiszteltetés ért, hogy Saruulbold, a boldog apuka barátként látott vendégül.

Mindenki ajándékkal vagy pénzzel érkezik, melyet a kisgyereknek adnak oda. Mint azt a következő képen láthatjuk, a pénz tényleg nem boldogít.

 a pénz nem boldogít

Az apukájához hasonlóan tradicionális ünneplőbe öltöztetett kissrác a képen látottakkal ellentétben meglepően jól viselte az egész napos megpróbáltatást, itt is csak azért pityeredett el, mert először látta az embert, akinek az ölében ül.

Legboldogabb talán mégsem ő, hanem két évvel idősebb bátyja volt, aki nagyon élvezte a felhajtást, a sok vendéget, a megrakott asztalt.

a vidám bátyó és egy testnevelő tanár, akinek testvére Budapesten tanul; én az ajándék sapkámban

Az asztalon egyébként a már általam bemutatott mongol ételeken kívül is rengeteg minden megtalálható volt, kitettek magukért a házigazdák.

 terülj-terülj, asztalkám!

 Miután mindenki jóllakott, és elmondtunk pár köszöntőt a házigazda és családja egészségére, kezdődhetett maga a hajvágás.

Mindig a társaság legidősebb tagja végzi az első vágást, a gyermeket az apja tartja a kezében, az anyja pedig egy kék kendőben gyűjti a tincseket. A rituálé menete a következő: először inni kell valamilyen tej szerű folyadékot egy tányérból, levágni a hajat, hosszú, szép életet kívánni az ünnepeltnek, megpuszilni, majd átadni az ajándékot.

tejszerű lötyi a fém tányérban

Miután mindenki sorra került folytatódhat a lakoma, a gyerekek ezután úgyis az ajándékokkal foglakoznak, a felnőttek pedig italoznak.

jobbra csíkos ingben Harry Potter, legalábbis így gúnyolják

Remélem a képek visszaadják, hogy mennyire jó hangulatú, közvetlen, bensőséges vacsorán vehettem részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mongolia.blog.hu/api/trackback/id/tr212367188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása