"látok, látok.... látom a jövődet!

látok egy fekete hajú lányt, akit 22 évesen feleségül veszel.

4 gyereket látok egy panelházban...

a munkahely: nagy épületet látok, poros; sok szenet látok...

de jaj, betegség: májmegnagyobbodást látok, hepatomegália..."

 

Nem lehet nehéz dolga egy darkhani tenyérjósnak, az emberek korán házasodnak, sok gyereket vállalnak, a várható élettartam nem túl magas, a kialakuló betegségek nagyrészt az alkoholnak és a dohányzásnak köszönhetőek. Különösen könnyű dolga lehet az iskolánk diákjaival, ugyanis majd minden mérnökként végzett diák a darkhani ipari zóna valamely nagy cégénél fog elhelyezkedni.

A kiváló szovjet tudósok nagy műgonddal a város déli részére telepítették az üzemeket, gondolván hogy az állandó északi szél majd tisztán tartja a város levegőjét. Itt található a hőerőmű, melyet két közepes átmérőjű cső köt össze a várossal, így biztosítva a fűtést a darkhani lakóépületeknek és iskoláknak. A hatásfokot illetően még vannak kétségeim, de remélem a nagy mínuszokban sem kell majd fagyoskodnom a kollégiumban.

Drakhan Thermal Power Plant

Szintén itt találhatóak a bőrfeldolgozó üzemek, valamint pénteki látogatásom célpontja, a címadó fémöntöde.

Már a megérkezésemkor jókedvre derültem, ugyanis az üzem parkolójában az autók mellett felnyergelt lovak is várakoztak, a dolgozók egy része továbbra  is a hagyományos közlekedési formát választja nap mint nap, bizonyára nem a környezettudatosság jegyében.

A gyárlátogatást a sisakok beszerzésével kezdtük, ugyanis ezek viselése kötelező, ahogy arra rengeteg angol és japán nyelvű tábla figyelmeztet.

visejjé' sisakot!

 Az első cél az ebédlő feltérképezése volt, egy jó húsgombócos rizsre a cég vendégei voltunk.

Teli hassal, kicsit tompább aggyal folytattuk a látogatást a gyárban, ahol vas és acél rudakat, vasbeton elemekbe építendő drótokat gyártanak a Mitshubishi Heavy Industries támogatásával.

Olvasztás csak este zajlik, az olcsóbb energia árak végett, de a hulladék fém válogatása és a kész termék megmunkálása nappal történik. Érdekes módon a képzetlen fizikai munkások fizetése több, mint a mérnököké, amit három perc kint tartózkodás után teljesen meg tudok érteni. A hegyről lezúduló hideg szélben még akkor sem kellemes a munka, ha a hegesztőpisztoly melegénél csinálják. A termelés télen sem állhat le, így gyakran -40 fokban válogatják a fémhulladékot, havi 500 dollárért. A mérnökök átlagkeresete 400 dollár körül van.

A továbbiakban beszéljenek a képek, olvasztótégelyeket, gyártósort, szénporból brikettet gyártó berendezést és míves oroszlánokkal díszített főbejáratot láthattok, feltűnően jóképű látogatóval.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mongolia.blog.hu/api/trackback/id/tr182364519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása